Često Postavljana Pitanja

Prijavljivanje i pravila foruma

Zašto ne mogu da se prijavim?
Pristup AMRES forumu imaju samo administratori AMRES članica isključivo koristeći nalog za administratore AMRES članica. Ukoliko imate problema pri pristupu, molimo vas da prvo otklonite sledeće moguće uzroke:
 • Ukoliko nemate nalog ili ste zaboravili lozinku, pogledajte procedure opisane u okviru informacija o nalozima za administratore AMRES članica;
 • Ukoliko dobijete poruku o grešci usled unošenja neispravnog korisničkog imena ili lozinke, proverite da li ste pravilno uneli vaše korisničko ime i lozinku i da li ste za matičnu instituciju izabrali "AMRES administratori";
 • Ukoliko vam je zbog narušavanja pravila foruma zabranjen pristup (o čemu ste morali dobiti obaveštenje od AMRES-a) nećete moći da se prijavite. Ukoliko želite da pošaljete molbu za ukidanje ove zabrane kontaktirajte nas na helpdesk@amres.ac.rs.
  Ukoliko ste eliminisali sve gore navedene mogućnosti i još uvek ne možete da se prijavite, kontaktirajte nas na helpdesk@amres.ac.rs.
 • Vrh

  Koji je rezultat opcije "Obriši sve kolačiće foruma"?
  Ukoliko u bilo kom trenutku kliknete na "Obriši sve kolačiće foruma" u donjem desnom uglu možete obrisati sve kolačiće koje je kreirao forum, a koji sadrže informacije o pregledanim i pročitanim kategorijama, temama, postovima i sl. Nakon ove akcije, takođe ćete biti automatski odjavljeni sa foruma.
  Vrh

  Koja su pravila foruma?
  Pre nego što se priključite diskusiji i okviru foruma, preporuka je da pažljivo pročitate Pravila foruma. Tu je objašnjena organizacija foruma kao i pravila ponašanja koja važe na istom.
  Ukoliko moderator foruma smatra da korisnik krši pravila ima pravo da mu privremeno ili trajno zabrani pristup.
  Vrh

  Koja su moderatori foruma?
  Moderatori foruma su AMRES zaposleni koji prate njegov rad i obezbeđuju poštovanje pravila.
  Vrh

  Zašto sam dobio upozorenje?
  Ukoliko ste prekršili neko od pravila foruma za administratore AMRES članica, moderator foruma će vam poslati poruku upozorenja koju ćete dobiti u okviru vaših primljnih poruka na forumu. U poruci će biti objašnjen razlog slanja upozorenja kao i savet za buduće ponašanje na forumu u skladu sa pravilima.
  Vrh

  Kako mogu da prijavim post koji narušava pravila foruma?
  Ukoliko primetite post koji na bilo koji način krši pravila foruma, molimo pošaljite prijavu moderatorima foruma. Klikom na dugme "!" u okviru spornog posta pokrećete postupak prijave. Navedite razlog prijavljivanja i kliknite na dugme "Pošalji". Prijava će biti poslata moderatorima foruma koji će obraditi sporni post i poslati upozorenje autoru.
  Vrh

  Korisnička podešavanja

  Kako mogu da promenim podešavanja svog profila?
  Sva podešavanja u vezi sa vašim profilom možete izvršiti u okviru stranice "Korisnički kontrolni panel". Tu možete pregledati sve vaše postove, privatne poruke, teme i kategorije koje pratite. Takođe, možete izmeniti globalna podešavanja foruma koja se odnose na vaš profil, uneti dodatne kontakt informacije, kreirati potpis i postaviti svoj avatar.
  Vrh

  Kako mogu da sakrijem svoj online status na forumu?
  U okviru stranice "Korisnički kontrolni panel" --> "Podešavanja foruma" --> "Globalna podešavanja" možete izabrati da li će vam se ispod vašeg imena prikazati online status dok ste na forumu.
  Napomena: moderatori foruma uvek imaju mogućnost da vide status svih korisnika.
  Vrh

  Kako mogu da postavim sliku profila odnosno avatar?
  Kako biste postavili sliku uz svoje korisničko ime, tzv. avatar, potrebno je da u okviru stranice "Korisnički kontrolni panel" --> "Profil" --> "Izmeni avatar" dodate sliku maksimalne veličine 90x90px.
  Vrh

  Teme

  Šta su teme?
  Teme su mesta na forumu u okviru kojih korisnici diskutuju na konkretnu temu. Teme sličnih tematika grupisane su po kategorijama čiji su nazivi izlistani na početnoj stranici. Svaki korisnik može započeti novu temu u okviru odgovarajuće kategorije a može se i priključiti već pokrenutoj nadovezujući se svojim postom na već postojeće.
  Vrh

  Kako mogu da započnem novu temu na forumu?
  Novu temu možete započeti klikom na dugme "Počni novu temu", a post koji budete napisali će biti prvi u okviru nje.
  Vaše mogućnosti u okviru svake kategorije prikazane su na dnu stranice (Možete postavljati nove teme u ovoj kategoriji i sl.).
  Vrh

  Kako mogu da obrišem temu?
  Tema se automatski briše ukoliko se iz nje uklone svi postovi.
  Vrh

  Šta su "Sticky" teme?
  "Sticky" teme sadrže posebno važne informacije. Predstavljene su posebnom ikonicom i uvek se nalaze prve u okviru svoje kategorije. Pravo da temu označe kao "Sticky" imaju samo moderatori foruma.
  Vrh

  Šta su zaključane teme?
  Zaključane teme je moguće samo čitati, dok postavljanje novih postova unutar njih nije dozvoljeno. Mogućnost zaključavanja tema imaju samo moderatori foruma.
  Vrh

  Šta su teme favoriti?
  Teme favoriti na forumu su jako slični obeleženim stranicama u pretraživaču (bookmark). Ukoliko dodate neku temu u favorite klikom na link "Dodaj u favorite" na dnu stranice u okviru teme, ona će vam biti dostupna u listi tema favorita na stranici "Korisnički kontrolni panel" --> “Pregled” --> “Teme favoriti”.
  Vrh

  Šta je to praćenje tema i kategorija?
  Ukoliko pratite određenu temu ili kategoriju putem email poruka možete primati obaveštenja o svim novim postovima koji su u okviru njih postavljeni.
  Vrh

  Kako mogu da pratim neku temu ili kategoriju?
  Postoje dva načina kako možete da započnete praćenje neke teme ili kategorije:
 • U okviru date kategorije odnosno teme kliknite na link na dnu stranice "Započni praćenje kategorije" odnosno "Započni praćenje teme" ;
 • Prilikom pisanja posta štiklirajte opciju "Uključi obaveštavanje o odgovorima putem email-a" na dnu stranice.
 • Vrh

  Kako mogu da prekinem praćenje kategorije ili teme?
  Postoje dva načina kako možete da prekinete praćenje neke teme ili kategorije:
 • U okviru date kategorije odnosno teme kliknite na link na dnu stranice "Prekini praćenje kategorije" odnosno "Prekini praćenje teme" ;
 • U okviru stranice "Korisnički kontrolni panel" --> "Pregled" --> "Praćene teme i kategorije" prekinete praćenje označenih tema i kategorija.
 • Vrh

  Postovi

  Šta su postovi?
  Postovi su pojedinačne poruke korisnika koje se nalaze u okviru odgovarajućih tema. Svaki korisnik foruma može svoje postove menjati u bilo kom trenutku, dok je brisanje posova moguće jedino ukoliko se niko nije nadovezao na isti novim postom.
  Vrh

  Kako mogu da postavim post na forumu?
  Da biste postavili novi post u okviru postojeće teme, potrebno je da kliknete na dugme "Odgovori". Ukoliko želite da se nadovežete na neki postojeći post tako da se u vašem odgovoru nalazi i tekst tog posta, možete koristiti opciju "citiraj" u okviru posta koji želite da citirate. Ukoliko ste započeli novu temu, u okviru nje ćete takođe postaviti post koji je prvi u okviru teme.
  Vrh

  Kako mogu da obrišem ili izmenim svoj post?
  Možete obrisati ili izmeniti samo one postove koje ste vi postavili.
  Da biste izmenili vaš post, potrebno je da u datom postu kliknete na dugme "uredi".
  Ukoliko postoje odgovori nakon vašeg posta, onda će promena vašeg posta biti označena natpisom koji sadrži informacije o tome koliko je puta i kada je poslednji put post menjan.
  Vaš post možete obrisati klikom na dugme "x" u okviru datog posta, ali samo ukoliko niko nije odgovorio na njega.
  Vrh

  Kako mogu da dodam potpis na svoj post?
  Pre svega, neophodno je da napravite vaš potpis u okviru stranice "Korisnički kontrolni panel" --> "Profil" --> "Izmeni potpis". Ukoliko želite da se kreirani potpis automatski postavlja u okviru svakog vašeg posta ili privatne poruke, potrebno je da odaberete opciju "Dodaj potpis" na stranici "Korisnički kontrolni panel" --> "Podešavanje foruma" --> "Izmeni podrazumevana podešavanja posta". Da biste ručno dodali ili uklonili potpis u okviru pojedinog posta ili privatne poruke, potrebno je da odaberete opciju "Dodaj potpis" koja se nalazi ispod dela za unos teksta u okviru taba "Opcije".
  Vrh

  Čemu služi opcija "Sačuvaj draft" u delu pisanja posta?
  Opcija "Sačuvaj draft" vam omogućava da sačuvate post kako biste ga kasnije izmenili ili dopunili pre postavljanja na forum. Lista svih sačuvanih draft-ova se nalazi u okviru stranice "Korisnički kontrolni panel" --> "Pregled" --> "Draftovi". Sačuvani draft možete učitati prilikom pisanja posta odabirom opcije "Učitaj draft", a u okviru teme gde ste sačuvali draft. Takođe, sačuvani draft možete učitati i iz liste svih sačuvanih draftova.
  Vrh

  Kako mogu da postavim sliku u okviru posta?
  Sliku možete postaviti ili tako što ćete je dodati kao fajl ili koristeći BBKod. Kada koristite BBKod potrebno je uneti BBKod tag [img][/img] (klikom na dugme "img" ili upisivanjem), a zatim unutar njih uneti link ka slici koja se nalazi na nekoj javno dostupnoj URL adresi, npr.
  [img]http://www.example.com/my-picture.gif.[/img]
  Nije moguće postaviti link ka slici koja se nalazi na vašem računaru (osim ako to nije javno dostupan web server), niti URL adrese koje su zaštićene autorizacionim mehanizmima, npr. hotmail, gmail, sajtovi zaštićeni lozinkama i sl.
  Vrh

  Kako mogu da dodam fajl u post?
  Prilikom kreiranja novog posta ispod dela za pisanje potrebno je da se klikne na tab "Dodavanje fajlova". Nakon izabranog fajla kliknite na dugme "Dodaj fajl". Ukoliko u postu ne želite ništa drugo da piše kliknite na dugme "Postavi BBKod" i pošaljite post klikom na dugme "Pošalji".
  U okviru postova i privatnih poruka je dozvoljeno prilaganje slika (gif, jpeg, jpg, png, tga, tif, tiff), dokumenata (doc, docx, pdf, ppt, xls) i arhiva (7z, ace, bz2, gtar, gz, rar, tar, tgz, zip). Maksimalna veličina fajla koji se može dodati je 512KB. Nije dozvoljeno dodavanje audio i video fajlova, kao ni kodova (c, cpp, js).
  Vrh

  Kako mogu da pronađem sve fajlove koje sam dodao?
  Svi fajlovi koje ste dodali su dostupni u okviru stranice "Korisnički kontrolni panel" --> "Pregled" --> "Fajlovi".
  Vrh

  Šta je BBKod?
  BBKod je specijalna implementacija HTML jezika i sličan je HTML stilu, a možete ga koristiti da biste menjali veličinu i boju slova, dodavali linkove, slike i sl. BBKod možete koristiti u okviru dela za pisanje postova i privatnih poruka direktnim unosom BBKod tagova unutar uglastih zagrada ili klikom na dugmiće iznad dela za pisanje. Za više informacija o BBKod-u pogledajte vodič kojem možete pristupiti klikom na link "BBKod" u delu za pisanje posta i poruke.
  Vrh

  Šta su obaveštenja?
  Obaveštenja sadrže važne informacije u vezi sa celim forumom ili kategorijom u kojoj se nalaze. Postavljaju ih moderatori foruma i posebno su izdvojena na vrhu strane.
  Vrh

  Ankete

  Šta su ankete?
  Ankete su teme koje sadrže odeljak gde možete glasati za određenu stavku ili opciju.
  Vrh

  Kako mogu da kreiram anketu?
  Prilikom započinjanja nove teme ili menjanja prvog posta postojeće teme, moguće je kreirati anketu u okviru odeljka "Pravljenje ankete" ispod dela za unos poruke.
  Potrebno je da unesete pitanje i minimum dva odgovora u posebnim redovima (maksimalan broj odgovora je 10). Možete postaviti vremensko ograničenje trajanja ankete (unosi se broj dana, dok je 0 znak za neograničeno trajanje), broj opcija koje ispitanik može da odabere i mogućnost da ispitanik menja svoj odgovor.
  Vrh

  Kako mogu da menjam ili obrišem anketu?
  Kao i postove, ankete možete menjati ili brisati samo ukoliko ste ih vi kreirali.
  Brisanje ankete moguće je jedino ukoliko niko nije odgovorio na temu, klikom na dugme "x".
  Vrh

  Privatne poruke

  Šta su privatne poruke?
  Privatne poruke omogućavaju razmenu poruka među korisnicima foruma koje će biti vidljive jedino primaocu i pošiljaocu (nisu vidljive moderatorima foruma). Na stranici "Korisnički kontrolni panel" --> "Privatne poruke" --> "Nova poruka" unosi se korisničko ime primaoca (ne unosi se njegova email adresa), naslov i telo poruke. Za prijem poruka nije neophodno da je primalac online jer će se sve primljene poruke nalaziti se u okviru stranice "Korisnički kontrolni panel" --> "Privatne poruke" --> "Primljene poruke".
  Vrh

  Šta su ikonice privatne poruke?
  Ikonice privatne poruke su ikonice koje je moguće dodati uz naslov privatne poruke. Ikonice koje možete koristiti se nalaze iznad dela za pisanje poruke.
  Vrh

  Kako mogu da znam da je korisnik primio privatnu poruku?
  U okviru stranice "Korisnički kontrolni panel" --> "Privatne poruke" --> "Poslate poruke" možete pogledati sve poruke koje ste poslali, a koje primalac nije otvorio u okviru stranice "Korisnički kontrolni panel" --> "Privatne poruke" --> "Primljene poruke". U trenutku kada na prijemnoj strani korisnik otvori vašu poruku ista će se na vašoj strani automatski prebaciti u deo "Dostavljene poruke".
  Vrh

  Čemu služi opcija "Sačuvaj draft" pri pisanju privatnih poruka?
  Ova opcija vam omogućava da sačuvate privatnu poruku kako biste je kasnije izmenili ili dopunili pre slanja. Lista svih sačuvanih draft-ova se nalaze u okviru stranice "Korisnički kontrolni panel" --> "Privatne poruke" --> "Draftovi". Sačuvani draft možete učitati prilikom pisanja privatne poruke odabirom opcije "Učitaj draft".
  Vrh

  Kako mogu da onemogućim pojedine korisnike da mi šalju privatne poruke?
  Na stranici "Korisnički kontrolni panel" --> "Privatne poruke" --> "Podešavanja" možete podešavati filtere za primljene poruke. Poruke možete automatski brisati, obeležiti kao pročitane ili premestiti u odgovarajući folder na osnovu imena pošiljaoca, teme ili sadržaja poruke. Imajte u vidu da privatne poruke poslate od strane moderatora foruma neće biti filtrirane.
  Vrh

  Kome da prijavim neželjene privatne poruke od korisnika foruma?
  Ukoliko ste primili neželjenu privatnu poruku koja na bilo koji način krši pravila foruma, molimo pošaljite prijavu moderatorima foruma klikom na dugme "!" u okviru sporne poruke. Time ćete pokrenuti postupak prijave kao i u slučaju prijave posta. U delu za prijavu navedite razlog prijavljivanja i kliknite na dugme "Pošalji". Prijava će biti poslata moderatorima foruma koji će obraditi spornu poruku i poslati upozorenje autoru.
  U svakom slučaju možete nas kontaktirati na helpdesk@amres.ac.rs i u tom slučaju priložite dobijenu poruku, uključujući i zaglavlje koje sadrži detalje o pošiljaocu kako bismo što pre preduzeli odgovarajuće mere.
  Vrh

  Prijatelji i ignorisani korisnici

  Šta je lista prijatelja i ignorisanih korisnika?
  Svakog korisnika foruma možete postaviti u svoju listu prijatelja ili ignorisanih korisnika. Ove liste prvenstveno služe za lakše filtriranje postova i privatnih poruka.
  Ukoliko nekog korisnika postavite u listu prijatelja njegovo ime će biti prikazano u svim tabovima u okviru vašeg Korisničkog Kontrolnog Panela. Prelaskom mišem preko imena videćete da li je korisnik online, dok ćete klikom na ime biti preusmereni na njegov profil. Ukoliko nekog korisnika postavite u svoju listu ignorisanih korisnika njegovi postovi će biti skriveni. Takođe u okviru dela za podešavanje privatnih poruka moguće je definisati pravila filtriranja na osnovu kreiranih listi prijatelja i ignorisanih korisnika.
  Vrh

  Kako da ubacim korisnika u listu prijatelja ili ignorisanih korisnika?
  Postoje dva načina da korisnika foruma dodate u listu prijatelja i ignorisanih korisnika:
 • Pristupite profilu korisnika tako što ćete kliknuti na njegovo ime u tabeli na stranici "Članovi". U okviru profila možete odabrati opciju "Dodaj u prijatelje" ili "Dodaj u ignorisane korisnike";
 • U okviru stranice "Korisnički kontrolni panel"--> "Prijatelji & Ignorisani"--> "Prijatelji" odnosno "Korisnički kontrolni panel"--> "Prijatelji & Ignorisani"--> "Ignorisani korisnici" unesite ime ili pretražite korisnika kojeg želite da ubacite u neku od lista i kliknite na dugme "Pošalji".
 • Vrh

  Pretraživanje foruma

  Kako mogu da pretražim forum?
  Klikom na "Pretraga" u okviru početne stranice otvara se polje za unos termina koje se pretražuje na nivou celog foruma, dok se klikom na "Napredna pretraga" otvara stranica u okviru koje može da se vrši detaljnija pretraga sa više mogućnosti.
  U okviru svake kategorije ili teme postoji dugme "Pretraga" pomoću kojeg se pretražuje kategorija odnosno tema u kojoj se trenutno nalazite.
  Vrh

  Zašto pretraga nije dala rezultate?
  Pretraga se sastojala iz termina koje forum nije indeksirao ili su termini bili preopšti. Budite malo precizniji i koristite opcije dostupne u "Naprednoj pretrazi".
  Vrh

  Zašto se kao rezultat pretrage pojavila prazna stranica?
  Rezultat pretrage je preobiman i server nije uspeo sve da obradi. Budite precizniji i pokušajte sa naprednom pretragom.
  Vrh

  Kako mogu da pretražim korisnike?
  U okviru stranice "Članovi" prikazana je lista svih korisnika. Kako biste pretražili korisnike kliknite "Pretraga članova".
  Vrh

  Kako mogu da pronađem svoje postove ili teme?
  Kako biste videli vaše postove kliknite na "Prikaži moje postove" u okviru stranice "Korisnički kontrolni panel" --> "Pregled" --> "Početna" ili ih možete pronaći unošenjem vašeg imena u polje "Pretraga autora" u okviru stranice "Pretraga" --> "Napredna pretraga".
  Vrh

  phpBB3

  Ko je kreirao ovaj forum?
  phpBB3 softver je razvijen od strane phpBB grupe (www.phpbb.com) i distribuiran pod uslovima GNU General Public License licence. phpBB grupa zadržava sva autorska prava na ovaj softver.
  Vrh

  Koga treba da kontaktiram u vezi sa narušavanjem pravila foruma?
  Ukoliko primetite bilo kakvu vrstu zloupotrebe ili narušavanja pravila foruma molimo vas da nas o tome obavestite na helpdesk@amres.ac.rs.
  Vrh